12 Nisan 2008 Cumartesi

Sakarya'da 135. Başörtüsü Eylemi (FOTO)

entry-content'>

Sakarya Başörtüsü Platformu adına Özgür-Der Sakarya Şubesi gönüllüsü Kadir BALCIN tarafından okunan basın açıklamasında; çıkar ve statülerini kaybetme korkusuna kapılmış bir avuç militarist azınlığın kaos ortamı oluşturarak durumdan vazife çıkarmaya çalıştıkları vurgulandı. Ülkedeki birçok saldırının arkasında Ergenekon gibi paramiliter yapılanmaların olmasına rağmen, faturanın yasağın kaldırılmasına yönelik düzenlemeye bağlanmaya çalışılması protesto edildi.
Açıklamada, tıkanan sistemde başörtüsünün iktidar mücadelesinin sembolü olarak ortaya çıktığı vurgulanarak, AKP’nin göstermesi gerektiği tavır “İçinde bulunduğumuz süreç, herkese önemli sorumluluklar yüklüyor. Öncelikle AKP; sırtını mutlu azınlığa, yüzünü mustazaf çoğunluğa dönmeli; ülkeyi yıllardır halkı baskı altında tutan militer zihniyetten arındırmak için daha fazla çaba göstermelidir… AKP; ülkeye egemen olan militer, totaliter ve zorba gelenek ile bir an önce hesaplaşmalıdır. Mahkeme sürecinde illa ki yer alacaksa, bunu davanın hukuki değil siyasi zeminde açıldığını göz ardı etmeden yapmalıdır. Kesinlikle “özde laik, özde Kemalist biziz; siz bizi yanlış anladınız” şeklinde tevilci bir anlayışa sığınmamalıdır. Aksine, davadan hareketle; yıllardır halka yapılan haksızlıkları gündeme getirmelidir. Hesap vermek yerine hesap sormalıdır.” cümleleriyle ifade edildi.
“Başörtüsü İslam’ın Emri; Müslüman Kadının Kimliğidir”, “Zulme Karşı Direniş; Herkes İçin Adalet” ve “Tevhid Adalet Özgürlük” yazılı pankartlar taşıyan platform mensupları, eylemde “Darbeciler Halka Hesap Verecek” ve “Yaşasın Küresel İntifada” sloganlarını attılar. Eylemde “Yasak Sürüyor; (D)uyuyor musunuz?”, “Yasağa Son, Başörtüsüne Özgürlük” ve “Cunta Yönetimine Son; Başörtüsüne Özgürlük” yazılı dövizler de taşındı.
Sakarya Başörtüsü Platformu, 135’inci Basın Açıklaması Tam Metni:
Başörtüsü Yasakçılarıyla Uzlaşılmaz; Hesaplaşılır!
Yargı eliyle gerçekleştirilen bir darbenin ardından ortaya çıkan fiili durum; nasıl bir ülkede yaşadığımız gerçeğini gözler önüne seriyor. Refah içinde şımarmış bir avuç azınlık; halka karşı her türlü tehdit, baskı, şantaj ve provokasyon silahına başvurabiliyor. Çıkar düzenlerini kaybetmek istemeyenler; yıllardır bildikleri yöntemleri uygulamaktan vazgeçmiyor. Şiddet, kargaşa ve muhtemel bir kaos ortamı hazırlayarak, durumdan vazife çıkarabileceklerini umuyorlar. Ve hiç utanmadan; bu olayların sebebi olarak başörtüsünü göstermeye çalışıyorlar.
Üniversite olaylarının, başörtüsü yasağının kaldırılmasına yönelik düzenlemeye bağlama niyetinin farkındayız. Benzer çaba Danıştay saldırısı sırasında da sergilenmişti. Üstelik saldırının failinin Ergenekon paramiliter yapılanmasından olduğu ortaya çıktığı halde, fatura hâlâ başörtüsüne kesilebilmektedir! Ama hatırlatmak isteriz ki; Ergenekon’un bağlantısının nerelere uzandığının, Ayışığı ve Sarıkız gibi darbe planlarının ve sivil toplum örgütü maskesi altında toplumu militarize etme çabalarının da farkındayız!
Görülüyor ki; mızrak artık çuvala sığmıyor. Darbeci politikalar, fişlemeler ve andıçlamalar daha fazla saklanamıyor. Eşi başörtülü bir adayın Köşke çıkmasını engellemek için muhtıra verenlerin, Anayasa Mahkemesi’nden bir üyeyi tehdit ettikleri gerçeği örtbas edilemiyor. AKP’ye karşı açılan kapatma davasının asıl gerekçesinin başörtüsü düzenlemesi olduğu gerçeği inkar edilemiyor! Başörtüsünün sistemin tıkandığı noktayı işaret ettiği, bu sebeple bir iktidar mücadelesinin sembolü olduğu daha iyi anlaşılıyor.
İçinde bulunduğumuz süreç, herkese önemli sorumluluklar yüklüyor. Öncelikle AKP; sırtını mutlu azınlığa, yüzünü mustazaf çoğunluğa dönmeli; ülkeyi yıllardır halkı baskı altında tutan militer zihniyetten arındırmak için daha fazla çaba göstermelidir.
Şayet Kenan Evren ekranlara çıkıp darbeyi savunabiliyorsa, başörtülü hanımlara dil uzatabiliyorsa, başörtüsü zulmüne arka çıkabiliyorsa; bu durum, Evren’in cesaretinden değil; ondan hesap sorma cesareti gösteremeyenlerden kaynaklanmaktadır.
Şayet İstanbul Barosu, bildiri yayınlayarak başörtüsü düşmanlığına peruk avcılığını da ekleyebiliyorsa, sözde bir takım ‘çağdaş’ kadınlar öğrencilere başlarını açmaları için burs verdiklerini pervasızca söyleyebiliyorsa; bunları darbecilerden aldıkları cesaretle yaptıkları unutulmamalıdır.
O halde AKP; ülkeye egemen olan militer, totaliter ve zorba gelenek ile bir an önce hesaplaşmalıdır. Mahkeme sürecinde illa ki yer alacaksa, bunu davanın hukuki değil siyasi zeminde açıldığını göz ardı etmeden yapmalıdır. Kesinlikle “özde laik, özde Kemalist biziz; siz bizi yanlış anladınız” şeklinde tevilci bir anlayışa sığınmamalıdır. Aksine, davadan hareketle; yıllardır halka yapılan haksızlıkları gündeme getirmelidir. Hesap vermek yerine hesap sormalıdır. Bu sefer de, daha önce yaptığı gibi temel sorunlara dokunmamayı ve fincancı katırlarını ürkütmemeyi gözeten bir yaklaşım sergilerse, vesayet geleneğini tasfiye etmek yerine onunla uzlaşırsa, hak ve özgürlükler konusunda tutarlı ve bütüncül değişikliklere gitmezse, hiçbir özür yapacakları tarihi hatayı affettiremeyecektir!
Bu süreçte, halka düşen sorumluluk ise; kendi sorunlarının çözümü için daha çok sorumluluk ve inisiyatif almasıdır. Adil ve özgür bir gelecek için; kimliği ve ilkeleri belirsiz temsilcilerin nerede, ne yapacağını kestirmeye çalışmak yerine; sürece bizatihi müdahil olmasıdır!
Sakarya Başörtüsü Platformu olarak belirtmek istiyoruz ki; başörtüsü sorununun çözümü noktasında hiçbir uzlaşıyı ya da geri adımı kesinlikle kabul etmiyoruz; etmeyeceğiz! Hiç kimse haksızlığa sessiz kalmamızı ve zulme rıza göstermemizi beklemesin. Allah’ın ayetlerini yasaklayanlara karşı yürüttüğümüz tevhid mücadelesi bizimle başlamadı; bizimle de bitmeyecektir. Yolumuz Resullerin yoludur! Adalet ve kurtuluşa bu yolda atacağımız güçlü adımlarla kavuşabiliriz. Kudüs’ün özgürlüğü için her türlü zulme direnen Filistinli kardeşlerimize desteğimizi, başörtüsünü özgürleştirmek için çabalayarak gösterebiliriz. O halde kenarda beklemek, tereddüt etmek olmaz! Herkesi mücadelemize destek vermeye çağırıyoruz. Yaşasın Başörtüsü direnişimiz! Yaşasın Küresel İntifada!





Sakarya Başörtüsü Platformu Adına Özgür-Der Sakarya Şubesi




Hiç yorum yok: